Menu
SCD’83 pakt punt tegen Hoogeveen
10 maart 2019

SCD’83 pakt punt tegen Hoogeveen

Onder leiding van scheidsrechter Johan Compagner uit Heino moest het eerste elftal van SCD’83 de strijd aan gaan met Hoogeveen.

Sowieso een moeilijke opdracht, daar Hoogeveen de laatste 6 wedstrijden winnend had afgesloten, maar daar kwam ook nog bij dat de weergoden de Boekweit als hun speeltuin beschouwden. Harde wind, regen maar ook zonneschijn passeerden gedurende de wedstrijd. Het zorgde ervoor dat de tribune goed bezet was en er verder langs de lijn niemand te bekennen was. Iedereen zocht de beschutting van de tribune. Slechts één iemand bleef dapper weerstand bieden. Erevoorzitter Martin Kuiterman, trotseerde alles en bleef, onbeschut, de aanval van SCD’83 aanmoedigen.

Hoogeveen had het voornemen om snel op voorsprong te komen. Vanaf het begin oefenden ze veel druk uit op de verdediging van SCD’83. De meeste pogingen gingen ver naast en anders was er altijd nog doelman Jelmer Koes die op zijn post stond en duidelijk liet zien dat hij vandaag geen zin had de gang naar het net te maken. SCD’83 wist er echter weinig tegenover te zetten. Tim Dekker reageerde goed op een dieptebal en probeerde de bal, onder druk, over de doelman van Hoogeveen te spelen. Helaas ging deze poging ruim naast het doel. Ingwer Huizinga had de beste kans nadat hij goed reageerde op een mooi, strak aangesneden voorzet van de sterk opkomende Leon Breukelman. Huizinga raakte de bal echter niet goed en die verdween dan ook over het doel.

Zo werd met de stand waar ook mee was begonnen de rust bereikt. De thee en de toespraken van beide hoofdtrainers in de rust, leken in eerste instantie geen effect te hebben op het spel van beide ploegen. Beiden hanteerden veelal de lange bal. Aan de kant, waar de beste stuurlui stonden, hoopten velen dat er combinatievoetbal gespeeld zou gaan worden. Mede om zodoende de invloed van de wind tot een minimum te beperken.

Tweede helft

Wat in de eerste helft het plan was van Hoogeveen, om snel op voorsprong te komen, gebeurde pas in de tweede helft. Doelman Koes wist allereerst nog te keren maar was vervolgens kansloos op de inzet van Marcel Linthorst. Hoogeveen leek vervolgens vol vertrouwen de wedstrijd uit te kunnen voetballen. De 0-1 was voldoende voor drie punten en dat was het doel. Er werd vrijwel direct een versnelling lager gespeeld. Er werd getracht tijd te rekken, door ver uitgeschoten ballen in wandeltempo op te halen. Dat alles wat vooraf logisch lijkt niet altijd blijkt uit te komen ondervond Hoogeveen later in de wedstrijd. Ze hadden wat dat betreft weinig geleerd van ene heer Ramos uit Spanje die eerder deze week ook moest constateren dat zijn verwachting niet was uitgekomen.

Hoogeveen overkwam deze zaterdag hetzelfde. Niels Baas wekte de indruk, een op het middenveld ingespeelde bal, resoluut weg te willen werken. Na de wedstrijd verraste hij echter een ieder door deze bal te benoemen als een doelbewuste assist op Ingwer Huizinga. Huizinga deed waar hij onder andere erg goed in is, de tegenstander zijn hielen laten zien, en ging alleen af op de doelman van Hoogeveen. Zeer beheerst schoof hij de bal in de uiterste hoek en liet de doelman volstrekt kansloos. De wilskracht van Huizinga is te prijzen. Eigenlijk niet meer in staat nog verder te spelen, perste hij er een laatste sprint uit en scoorde.

Nadien werd hij direct gewisseld. Hoofdtrainer Tempelman leek vervolgens met het inzetten van snelle buitenspelers in te spelen op de te verwachten druk die Hoogeveen zou gaan uitoefenen. Er zou ruimte ontstaan voorin waar zij met hun snelheid van zouden kunnen profiteren. Misschien kon er met een snelle counter nog gegaan worden voor de winst van de wedstrijd. De eindpass was in dit stadium onvoldoende verzorgd bij SCD’83 waardoor dit plan in het verdere verloop van de wedstrijd geen succes had.

Hoogeveen handelde conform de verwachting. De houding veranderde. Bij een uitgespeelde bal werd nu direct gevraagd om een vervangende, daar waar eerder in rustig tempo ballen werden gehaald. De daarmee gewonnen tijd werd nu beschouwd als verloren tijd.

De druk nam toe en er ontstonden enkele hachelijke situaties voor het doel van SCD’83. Maar de reeds eerder geroemde doelman Koes wist enkele malen uitstekend te pareren. Soms op onnavolgbare wijze. Daar waar hij het antwoord schuldig moest blijven werd hij bijgestaan door zijn verdedigers. In één geval hadden de supporters van SCD’83 het tweede tegendoelpunt al geteld toen de bal zich verplaatste in de richting van het hoofd van de immer goed gestileerde, -geen haar op mijn hoofd die denkt aan koppen-, Leon Breukelman. Leon die we niet of nauwelijks hebben kunnen betrappen op het beroeren van de bal met het hoofd, werkte de bal op deze wijze echter vakkundig van de doellijn. Nadien blijkt hij zakelijk en onverstoorbaar de gedenkwaardige woorden te hebben uitgesproken; “als het moet, dan doe ik het”.

Zodoende hield SCD’83 één punt over aan de wedstrijd tegen Hoogeveen. Voor SCD’83 heeft dit niet direct gevolgen op de ranglijst. Voor Hoogeveen is het echter een flinke streep door de rekening in hun strijd om het kampioenschap in deze klasse. De achterstand op koploper Elim is nu al vijf punten waarbij Elim ook nog eens een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Voor SCD’83 is het een mooie opsteker. Volgende week wanneer de uitwedstrijd wacht tegen Hollandscheveld zal het belang van drie punten halen, zwaarder wegen.

Video: samenvatting wedstrijd 

https://www.youtube.com/watch?v=D9TlA-Ew-mE&t=310s

Video: Reactie Jelmer Koes

https://www.youtube.com/watch?v=rdOLEqBAjNk